
Anassa asansör yönetim kurulu başkanı Mustafa Çevik, asansörlerin yılda bir periyodik olarak muayene edilmesinin şart olduğunu ve bu kontroller sonucunda da eksiklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.
Asansörlerin hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Çevik, asansörler hemen hemen günün her saatinde kullanılan cihazlardır. Her çalışan cihazda olduğu gibi süreç içerisinde arızalarının oluşması ve ekipmanlarının yıpranması doğal olup, bu arıza ve ekipmanların periyodik olarak kontrol ve bakım ile giderilebileceği aşikardır.”dedi.
Aasansörlerdeki güvenlik önlemlerine de değinen Çevik, şöyle konuştu; “Bir asansörde en az dört adet halat kullanılmakta ve bu halatlar,asansörün en güvenilir ve emniyet katsayısı en büyük olan elemandır. Asansör kazaları konusunda Gaziantep, ülke genelinde en az kaza yaşanılan illerden biri olmakla beraber, ilimizde halat kopmasından kaynaklı asansör kazası yaşanmamıştır. TSE’nin kırmızı etiket yapıştırdığı ve kullanıma kapatılan asansörlerin büyük çoğunluğunda talimat eksikliği,mühür eksikliği, aydınlatma, haberleşme vb. hayati önem taşımayan,ancak buna rağmen kapatılması zorunlu tutulan asansörlerdir. Her asansörlerde bulunan eksikliklerin küçük büyük demeden ve önemli önemsiz demeden giderilmesi zorunlu ve gereklidir. Ancak kamuoyu yaratmak için “Asansörler bomba gibi” demek maalesef doğru olmayan, vatandaşları yanıltan ve vatandaş ile yetkili asansör firmalarını karşı karşıya getiren bir açıklamadır.” dedi.
Çevik TSE’nin “TSE Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi” ve “CE” belgesi olmayan merdiven altı asansör firmalarına montaj, revizyon ve bakım yaptırması en önemli görevlerinden olduğunu söyledi. Çevik , “Yetkisi olmayan firmalara bu montaj, revizyon ve bakımlar yaptırılmaz ise asansörlerde meydana gelen eksiklikler minimuma inecektir. Asansör muayenelerinde, acemice raporların yazıldığı görülmektedir. 6 durakları yerlerde denge zinciri, iç emniyet kapılı yerlerde emniyet kapısı, ne olduğu anlaşılamayan ihtilaflı “rayların kontrolü”, “ bakım kumandası kontrolü” vb. durumlar ile karşı karşıya kalınmaktadır. Ayrıca yeni imal edilmiş (henüz 1 yılı dolmamış) asansörlerin muayene edilmesi vb. uygulamalar ile de karşı karşıya kalınmaktadır. Yönetmelikte, “yıllık kontrol, asansörün bakımını üstlenen,asansör monte eden veya onun yetkili servisi nezaretinde gerçekleştirilir” şeklinde belirtilmektedir. Maalesef bu uygulama ilimizde tam tersi olarak işlemektedir. TSE görevlileri bir dosya ile kontrollere gelmekte ve kontrolleri bakımcı firma personeline yaptırmakta ve kendileri ise kontrollere nezaret etmektedir.” şeklinde konuştu.